2018. január 7., vasárnap

Pozsonyi út 38-40





Építész neve: Domány Ferenc és Hofstätter Béla
Építési év: 1932
Emelet szám: 7
Eladási ár: 1.085.000 Ft/m2
Helyrajzi szám: 25377/4

Extrák: 2 lift
Kilátás/panoráma: panoráma
Az épületnek a Pozsonyi útról két bejárata és lépcsőháza van, mindkét lépcső felvezet a ház tetején kialakított tetőkertre. Az egyik lépcső íves, stadiongörbe alakú orsótér köré szerkesztette a tervező, a lépcsők csavart felületű lemezek, amelyek közbülső alátámasztás nélkül a vasbeton körítőfalakra támaszkodnak. A másik középen elhelyezkedő lépcső nyitott orsóterű csigalépcső (a belső orsótér 2 m átmérőjű), amely csupán az alsó és felső emeletfödémen van megtámasztva. A vasbeton lépcsőfokok itt márványburkolatúak, középen gumiszőnyeggel. A bejáratoknál márványpadok és fűtőtestek találhatók, az előcsarnokok márványburkolatába süllyesztve alakították ki a névtáblákat és a hangosbeszélő és házitelefon berendezéseket.
Az épület H alaprajzú, egyik belső udvarával kapcsolódik a szomszédos épülethez, amivel egy egységet képez, azzal azonos kiképzésű. Lépcsőháza két oldalt üvegfallal készült, a két udvar közé helyezett „üvegházként”. A lépcsőházi előcsarnok falait teljes magasságban ruskicai márvány burkolja, a márványpadló közepén perforált Emergé gumiszőnyeg.

A Dunapark ház néven ismert luxusbérház együttese. A főváros legkiválóbb, legelegánsabb modern bérpalotája. Az épület külsejét erősen meghatározza a Közmunkatanács korabeli utasítása, aminek köszönhetően alakítottak ki franciaudvart a Pozsonyi úti oldalon, és ezért zárt erkélysoros a Duna felőli homlokzat. A tervezők eredetileg pont fordítva tervezték a házat, a Dunára néző francia udvarral több lakás nyílhatott volna a természetre, és a házsor nem a forgalmas utcára nézett volna. A főbejárat az eredeti terveken még a Duna felőli oldalon volt, az alagsor-földszint-félemelet szintekre pedig filmszínházat gondoltak. A végső, 1936-os tervből ez már kimaradt, így viszont megnőtt a dunai oldalra befordított kávéház tere.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Tyroler-ház, Harangvirág utca 11.

Építész neve:  Molnár Farkas  Építési év:  1934  Emelet szám:  3  Eladási ár:  950.00 Ft/m2 Helyrajzi szám:  11983/3  Épít...